Invitation to Authors

Interested in writing a book for us?


Please fill this form and get a chance to get published plus $200 bonus online coupon.


PayPal Logo
Operating Systems Interview Questions Youll Most Likely be Asked
Operating Systems Interview Questions Youll Most Likely be Asked

ISBN: 9781301883042

Price:   $19.95

Quantity :        
Book Description:

Operating Systems Interview Questions You'll Most Likely Be Asked is a perfect companion to stand ahead above the rest in today’s competitive job market. Rather than going through comprehensive, textbook-sized reference guides, this book includes only the information required immediately for job search to build an IT career. This book puts the interviewee in the driver's seat and helps them steer their way to impress the interviewer.

 

 

Table of Contents
1. General
2. Operating System Design
3. Inter-Process Communication
4. Threads
5. CPU Scheduling
6. Scheduling Algorithms
7. Process Synchronization
8. Memory Management
9. HR Questions
10. INDEX
 
 

Includes:

 

a) 200 Operating Systems Interview Questions, Answers and Proven Strategies for getting hired as an IT professional

b) Dozens of examples to respond to interview questions

c) 51 HR Questions with Answers and Proven strategies to give specific, impressive, answers that help nail the interviews

d) 2 Aptitude Tests download available on www.vibrantpublishers.com

 

 

Sample from the book
(Below Questions and Answers are randomly taken from different pages of the book)
 
 

42: Explain real-time operating system.

Answer:

Real-time operating system is an operating system which works under given time constraints and is used where processing must be done within defined constraints otherwise system will crash. Therefore a real-time operating system is generally used as a control device in a dedicated application. Example of real-time operating system are automobile fuel injection system, home appliance controller etc.

 

43: What is compute-server system?

Answer:

A compute-server system provides a mechanism where a client can send the request to the server for an action to be performed and upon receipt of the request; server executes the action and sends back the result to the client. An example of such system is a server running a database that responds to the queries sent by clients.

 

44: What is file-server system?

Answer:

A file-server system provides a mechanism where a client can create, update, read and delete files. An example of such system is a web server which maintains files and delivers files to the clients through a web browser.

 

45: What are types of operating system services?

Answer:

There are two types of operating system services:

a) Function-based: This type of operating system services provides functions which are helpful for users

b) Efficiency-based: This type of operating system services provides functions which ensure efficient operation of a computer system

 

 

83: What is the function of medium term scheduler?

Answer:

The main task of medium term scheduler is to remove a process from the main memory in order to reduce the degree of multiprogramming and later reintroduce the process in the memory in order to continue execution of the process. This process is also known as swapping.

 

84: What is context switch?

Answer:

Context switch is a process of saving the state of the current process and restoring the state of another process. At the time of context switch, the kernel of operating system saves the context (value of CPU registers, memory management information, process state etc.) of the current process in its process-control-block and loads the saved context of a another process scheduled to be executed.

 

85: What are various reasons for a parent process to terminate its children processes?

Answer:

The various reasons for a parent process to terminate its children processes are:

a) The children processes may have exceeded the usage of the resources allocated to them

b) The task assigned to the child process may not required anymore

c) The parent process may be exiting so the children processes must be terminated because operating system does not allow a child process to run if parent process is exiting

 

108: What are the benefits of multithreading programming?

Answer:

The benefits of multithreading programming are:

a) Responsiveness: It allows a program to continue running even if it is or part of it is blocked or performing a lengthy operation. For example, a multithreaded web server may allow interaction in one thread while an image is being loaded in another thread

b) Resource sharing: As threads share memory and resources of the process to which they belong therefore several different threads of activities can be performed in the same address space

c) Economy: As threads of the same process share memory and resources therefore it is more economical to create threads

d) Utilization of multiprocessor architecture: As each thread can be run on a different processor in parallel in a multiprocessor architecture therefore it increases concurrency

 

109: What are types of threads?

Answer:

There are two types of threads:

a) user threads: These are the threads for which support is provided at the user level

b) kernel thread: These are the threads which are supported and managed by operating system

 

148: What is symmetric multithreading (SMT)?

Answer:

Symmetric multithreading is a process of creating multiple logical processors on each physical processor. The advantage of this technique is that several threads are not required to run on multiple physical processors rather they can be run concurrently on multiple logical processors

 

149: Explain process-contention scope (PCS).

Answer:

In many-to-one and many-to-many relationship between user threads and kernel threads, as multiple user-level threads are to be scheduled to available lightweight processes therefore there exists a competition for CPU among user threads belonging to the same process. This situation is called process-contention scope and a decision has to be made as to which user thread should be scheduled to an available lightweight process.

 

Share

New Title Idea Submission

Got a fantastic New Title Idea but didn't find it in our catalogue?


Please fill this form and see your idea getting published. Also a chance to win $100 coupon.



Visitor Rating : 10/ 10 Based on 590 ratings.